Logopédiai ellátás

 

A logopédiai ellátás

A hangképzés, a beszéd, a beszélt és írott nyelvi képesség fejlődési és szerzett zavaraihoz, továbbá a specifikus tanulási zavarokhoz (diszlexia, diszortográfia, diszgráfia, diszkalkulia) kapcsolódó prevenciós, állapotmegismerési és terápiás tevékenység.

A logopédiai ellátás keretében el kell végezni a harmadik és ötödik életévüket betöltött gyermekek beszéd- és nyelvi fejlettségének szűrését.  A hároméveskori logopédiai szűrés a nyelvi fejlettségre (receptív és expresszívnyelv), az ötéveskori szűrés elsősorban a beszédartikulációra, illetve az írottnyelvi (írás és olvasás) készültségre irányul. A szűrés eredménye alapján szükség szerint el kell végezni a gyermek további logopédiai vizsgálatát, illetve kezdeményezni kell további gyógypedagógiai, pszichológiai, orvosi vizsgálatokat.

A kezelés kiinduló pontja a vizsgálat. Beszédzavarral, beszédhibával küzdő gyermekek/tanulók kezelése során a logopédus maga állapítja meg és szervezi meg a szükséges vizsgálatokat, és ezek lebonyolításában a szülőnek segítséget nyújt. A segítő szakemberekkel való kapcsolattartás alapján tanácsot tud adni a szülőnek, hogy hová forduljon, vagy a megfelelő szakemberrel maga is felveszi a kapcsolatot. Sok esetben nem csak vizsgálat, hanem párhuzamos terápia vagy egyéb segítség miatt javasolja mások bevonását.

A logopédiai terápia biztosítja a beszédhibás egyén személyiségének töretlen fejlődését, célkitűzéseinek megvalósulását, az optimális szocializációt.
Leghatékonyabb formája a megelőzés: a szülők, nevelők felvilágosítása, a veszélyeztetettek korai kiszűrése; előzetes fejlesztéssel az esetleges halmozódó beszédhibák megjelenésének kivédése.

A terápia a szakemberek összehangolt munkáját igényli. A beszédhiba javítás sikeressége érdekében elengedhetetlen a változatos módszerek és eszközök alkalmazása.

Az utógondozás lehetővé teszi, hogy a terápia befejezése után is figyelemmel kísérhessük a gyermek beszédállapotát.

Az iskolai tanév időtartamát tekintve a szorgalmi időszak első heteiben a logopédus a gyermekek/tanulók szűrését végzi és kialakítja a tanév munkarendjét.

A tanév végén történik meg a logopédiai kezelésben részesült gyermekek beszédállapotának minősítése.

SOMOGY VÁRMEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT TABI TAGINTÉZMÉNYE
Magyarország, Somogy megye, 8660 Tab, Virág utca 12.
Telefon: 82/325-677 | Email: nevtantab@gmail.com

Fenntartó: Kaposvári Tankerületi Központ

gazdasági vezető, tankerületi igazgató helyettes: Sinka Szilvia

Székhely: 7400 Kaposvár, Szántó utca 5.
Levelezési cím: 7400 Kaposvár, Szántó utca 5.
Telefon: +36 82 795 - 225
E-mail cím: kaposvar@kk.gov.hu
Honlap: http://kk.gov.hu/kaposvar

© 2023 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.