Hogyan veheti igénybe a fejlesztőpedagógiai ellátást?

  • Az óvodában minden év májusában, illetve szeptemberében az 5. életévét betöltött gyermekeket Diszlexia Prevenció Teszttel szűrjük. (DPT) A szűrés során a gyerekek olyan feladatokat végeznek a fejlesztővel, gyógypedagógussal, melyek a gyermek iskolához szükséges képességeit mérik fel. Alacsony pontszám esetén szakszolgálatunknál szakértői vizsgálatra kerül sor. A szakértői vizsgálat során szakértői véleményt állítunk ki, amelynek alapján a gyermek fejlesztőpedagógiai ellátásba kerülhet.
  • Amennyiben az intézményben a pedagógus, óvodapedagógus észlel problémát, a szülő belegyező aláírását követően a „Szakértői vélemény iránti kérelem” nyomtatvány beküldésével kér időpontot a vizsgálatra a tanuló gyermek számára. Ebben a pedagógusok, az osztályfőnök, valamint a fejlesztést végző szakember leírja saját tapasztalatait, azt, hogy miben látja a problémát, miért kéri a vizsgálatot. Az elkészült szakértői vélemény alapján a gyermek fejlesztőpedagógiai ellátásba kerülhet, amely az intézményben valósul meg. A részvétel a gyermek számára kötelező.
  • A szülő bármikor közvetlenül indíthat vizsgálatkérést az illetékes szakszolgálatnál.

A fejlesztő munkának alapja a szakértői véleményben meghatározott fejlesztési területek, illetve a gyermekről szerzett saját tapasztalatai, megfigyelései. Az órákon, foglalkozásokon komplex-több területre kiterjedő, csoportos fejlesztés történik, figyelembe véve a tanuló aktuális állapotát.

A fejlesztő szakember (fejlesztőpedagógus, gyógypedagógus) évente fogadóórát tart az iskolában, ahol a szülők érdeklődhetnek gyermekük fejlesztési folyamatáról. A szülő igény szerint kezdeményezhet szülői konzultációt, időpontot egyeztetve a fejlesztést végző szakemberrel.

 

 

Hogyan veheti igénybe a pszichológiai ellátást?

A pszichológiai ellátást igénybe veheti minden tanköteles korú gyermek 0-18 éves kor között. 18 éves kor felett abban az esetben vehető igénybe szolgáltatásunk, ha a fiatal nappali rendszerű középfokú oktatási intézmény tanulója.

A pszichológiai ellátásra a szülő, vagy a gyermek /fiatal személyesen vagy telefonon jelentkezhet elérhetőségeinken. Ezt követően az ellátó pszichológus felveszi vele a kapcsolatot, és egyeztetnek, megszervezik az egyéni ellátás időpontját, megállapodnak annak kereteiben. A pszichológiai ellátás önkéntes, a titoktartás kereteit szem előtt tartja.

Az ellátás folyamata:

Előfordul, hogy néhány beszélgetés, konzultáció, pszichológiai tanácsadás már segít, hogy a család saját erőire támaszkodva megtalálja a megoldást.

Máskor hosszabb együttműködésre, pszichoterápiára van szükség, amelynek során a klinikai pszichológus a gyermek életkorának megfelelő játék és/vagy beszélgetés útján megpróbálja megérteni, hogy mi okozza a gyermek tüneteit és hozzásegíti a családot ahhoz, hogy megoldást találjanak. Ebben az esetben a gyermekkel történő első találkozást általában a szülőkkel folytatott beszélgetés előzi meg, melynek célja a hozott probléma, nehézség átbeszélése, a helyzet feltérképezése. A szülőkkel folytatott beszélgetés után a gyermek személyiségének, érzelmi- értelmi állapotának megismerése következik, mely általában három-négy alkalmat igényel. Az állapotfelmérés szakaszának végén a pszichológus visszajelzést ad a szülőknek.

A pszichológiai ellátás célja a szülő vagy a gyermek, fiatal által hozott panasz, tünet illetve problémás helyzet közös megértése, a lehetséges megoldásmódok kidolgozása és nyomon követése.

SOMOGY VÁRMEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT SIÓFOKI TAGINTÉZMÉNYE
Magyarország, Somogy megye, 8600 Siófok, Beszédes József sétány 79.
Telefon: 84/310-326 | Email: siofokszemespsz@gmail.com
© 2024 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.