Hogyan veheti igénybe a korai fejlesztést?

 

A gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás és gondozás szabályozása a 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet alapján történik.

A korai fejlesztés és gondozás megkezdésére a szakértői bizottság tesz javaslatot. Különbözik a 18 hónap alatti és feletti gyermekek ellátásba kerülése.

A járási szakértői bizottság a 18 hónapnál fiatalabb gyermek esetében, szakértői véleményét a gyermek külön vizsgálata nélkül készíti el. Ehhez szükséges szakorvos által felállított diagnosztikai vélemény és terápiás javaslat. Pl. gyermek-neurológia, neonatológiai, csecsemő és gyermek fül-orr-gégegyógyászati, audiológiai, szemészeti, ortopédiai, traumatológiai, gyermek- és ifjúságpszichiátriai vélemény és javaslat.

A korai fejlesztésre és gondozásra való jogosultság megállapítása vagy kizárása céljából a 18 hónaposnál idősebb gyermek esetében, illetve sajátos nevelési igény gyanúja esetén az intézmény megyei szakértői bizottsága komplex pszichológiai, pedagógiai-gyógypedagógiai, orvosi vizsgálat alapján készít szakértői véleményt.

Vizsgálati időpont személyesen, telefonon vagy írásban kérhető. Az intézmény előjegyzési időpontot ad a beérkező kérelmek esetében.  Az előjegyzési időpontot írásban is megküldi a szolgáltatást igénylőknek.

Vizsgálatra, foglalkozásra kiskorú gyermekeket csak a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülővel /gondviselővel, gyámmal/ vagy általuk írásban megbízott nagykorú személy kíséretében fogadja az intézmény.

SOMOGY VÁRMEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT SIÓFOKI TAGINTÉZMÉNYE
Magyarország, Somogy megye, 8600 Siófok, Beszédes József sétány 79.
Telefon: 84/310-326 | Email: siofokszemespsz@gmail.com
© 2024 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.