Hasznos információk

 

Korai fejlesztés

A korai fejlesztés azon 0 és 6 éves korú gyermekek tervszerűen felépített programja, akiknek a fejlődése eltér a vele azonos korúakétól. A szakemberek minden esetben figyelembe veszik a gyermek állapotát és a család körülményeit. A fejlődés szempontjából kiemelkedő jelentősége van az első életéveknek.

Korai fejlesztésre akkor van szükség, ha a gyerek egy vagy több fejlődési területen elmarad az életkorának megfelelő szinttől. Ez lehet a mozgásfejlődés, az értelmi fejlődés, a hallás- és látásfejlődés, a beszéd és nyelvi fejlődés, a szociális-, érzelmi fejlődés vagy a viselkedés.
A korai fejlesztéssel csökkenteni lehet a lemaradást. A gyerekek segítséget kapnak ahhoz is, hogy könnyebben be tudjanak illeszkedni a családba, a közösségekbe. A fejlesztés során a cél, hogy azok a képességek, készségek fejlődjenek, amelyeknél az elmaradás jelentkezik.


Ha az alábbi problémák közül bármelyik igaz gyermekére, keresse fel szakszolgálatunkat:

  • értelmi fejlődésben való elmaradás
  • mozgás-, hallás- vagy látásprobléma
  • megkésett beszédfejlődés
  • viselkedészavar, szociális készségek eltérései, kapcsolati problémák
  • étkezéssel, alvással és szobatisztasággal kapcsolatos gondok

Hogyan lehet fejlesztésben részesülni?

  • a lakóhely szerinti pedagógiai szakszolgálaton keresztül
  • védőnőn keresztül
  • gyermekorvos segítségével
  • közvetlenül megkeresve az országos hatáskörű szakértői bizottságot

(Látásvizsgáló, Hallásvizsgáló, Mozgásvizsgáló, Beszédvizsgáló Tagintézmények)

Ha a gyermek 18 hónapnál fiatalabb, akkor a szakértői bizottság a gyermek külön vizsgálata nélkül javasolhatja a korai fejlesztést. Ehhez a szakorvosi javaslatot el kell juttatni a területileg illetékes szakértői bizottsághoz.

A következő szakorvosok által felállított diagnosztikai vélemény, terápiás javaslat alapján kerülhet be egy gyermek a korai fejlesztés és gondozás folyamatába (15/2013 EMMI rendelet):

neonatalógia, csecsemő-és gyermek fül-orr gége gyógyászat, audiológia, szemész, ortopédia és traumatológia, gyermek-és ifjúságpszichiátria, fizikális medicina, rehabilitációsorvoslás, orvosi rehabilitáció csecsemő-és gyermekgyógyászat szakterülete.

A 18 hónapnál idősebb gyermekeknél a fejlesztés igénybevételéhez szakértői vizsgálat szükséges, illetve olyan szakértői vélemény, ami javasolja azt.
Szakértői vizsgálat kérelme esetén a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálatot kell a gyermek gondviselőjének felkeresni. Itt együttesen a szakszolgálat szakemberével kitöltik a vizsgálatkérő lapot, mely alapján a gyermek szakértői vizsgálata lefolytatásra kerül.
A komplex vizsgálat célja, hogy a szakemberek minél jobban megismerjék a gyermek addigi élettörténetét, a problémák mibenlétét, hiszen csak pontos információk alapján tudják megállapítani, milyen fejlesztésre van szükség. A vizsgálat során a szakember megfigyeli a gyereket mozgását, kapcsolatait, játékát, érzékszervi működését. A gyermek életkorának, állapotának megfelelő tesztet vesz fel, hogy kiderüljön fennáll-e a fejlődési elmaradás. A szülő a vizsgálatok fontos részvevője. A fejlesztési javaslatok kialakítására, amelynél figyelembe veszik a szülők igényeit, lehetőségeit, az eredmények tükrében a szülő egyetértésével kerül sor. A szakértői vélemény minden esteben tartalmazza a fejlesztés helyét és módját.

Fejlesztés e formájában -a 15/2013. évi EMMI rendelet alapján- 6 éves korig vehet részt a gyermek. Ehhez azonban a szakértői bizottság felülvizsgálata, javaslata szükséges. 6 éves kor után a szakértői bizottság javaslata alapján fejlesztő nevelésben vagy óvodai nevelésben vehet részt a gyerek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyermekek jelentős része 3 éves korig vesznek részt a korai ellátásban. 3 éves kor után azok a gyermekek részesülnek korai ellátásban, akik valamilyen ok miatt nem tudnak az óvodai nevelésbe bekapcsolódni. Óvodába kerüléstől-ha szükséges- szakértői bizottság vizsgálata, véleménye után az óvodában is megkaphatja a gyermek a szükséges fejlesztést. Fontos, hogy a probléma észlelésekor minél hamarabb kezdeményezze a szülő a vizsgálatot (szakorvosi, szakértői bizottság általi), mivel minél előbb megkezdődik a terápia, annál eredményesebb lehet a fejlesztés.

Hol kaphat ellátást a gyermek?

A családdal előre egyeztetett – általában állandó – időpontokban, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálatban (Nagyatád, Baross Gábor utca 4.) folynak a fejlesztések.

Elérhetőségek:

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cím: 7500 Nagyatád, Baross Gábor utca 4.

Telefon: (82) 351-256

Tagintézmény igazgató: Ormanecz Adrienn

 

SOMOGY VÁRMEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT NAGYATÁDI TAGINTÉZMÉNYE
Magyarország, Somogy megye, 7500 Nagyatád, Baross G. u. 4.
Telefon: 82/351-256 | Email: epsz.nagyatad@gmail.com

Fenntartó: Kaposvári Tankerületi Központ

gazdasági vezető, tankerületi igazgató helyettes: Sinka Szilvia

Székhely: 7400 Kaposvár, Szántó utca 5.
Levelezési cím: 7400 Kaposvár, Szántó utca 5.
Telefon: +36 82 795 - 225
E-mail cím: kaposvar@kk.gov.hu
Honlap: http://kk.gov.hu/kaposvar

© 2023 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.