Médiamegjelenés - Barcs

 

Az álom család tagjainak közös élményeik vannak

barcs álomcsaládAz idei szakszolgálati hét a család köré épült és ehhez kapcsolódóan rajzpályázatot is hirdettek óvodás és általános iskolás gyermekeknek, „Álmodtam egy családot” címmel. A Pedagógiai Szakszolgálat felhívására 207 db pályamunka érkezett. 

Rudán Bernadett, a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat barcsi tagintézmény vezető helyettese a Híd Televíziónak elmondta, nagy öröm volt számukra a nagy érdeklődés, ezért szeretnék majd folytatni ezt a kezdeményezést. Az is elhangzott a pénteki eredményhirdetés alkalmával, hogy a rajzok ékesen beszélnek arról, milyen egy-egy megálmodott család, vagy mit képzel el valóban a gyermek a családról. Szinte mindegyik rajz vagy vágyott utazást, kirándulást, szabadidős tevékenységet ábrázol, amelyen együtt a család, vagy elképzelt hasonló élményt, de mindegyikben közös, hogy együtt van a család, és mindegyikről süt a jókedv, szeretet. A gyermekeknél a vágy, elvárás, kívánalom, - a gyógypedagógusok és pszichológusok szerint pedig elengedhetetlen követelmény apával-anyával játszani, kalandozni és beszélgetni. Ezek meghatározóik az egészséges értelmi, érzelmi fejlődésnek. A gyermekek által „megálmodott családok” 2023. május 31-ig megtekinthetők a Pedagógiai Szakszolgálat Damjanich utcai központjában, Barcson.

2023. április 22.

http://www.barcsihirek.hu/hirek/helyi-hirek/az-alom-csalad-tagjainak-kozos-elmenyeik-vannak

 


A család volt a Szakszolgálati Napok központi témája

barcs családAz idei Szakszolgálati Napok központi témáját a család fontossága adta, hiszen a gyermekek megfelelő fejlődésének alapja a családi egység. 

A 18. században még egyértelműen az édesanya feladata volt a gyermekek nevelése, ez a bevett szokás még a 19. században is tartotta magát, azonba a 20. századra már kezdett megváltozni és az édesapák is kezdték kivenni részüket a gyermeknevelésből. Mára már az az elfogadott, hogy mind az anya, mind az apa egyformát részt vesz a csöppségek nevelésében. A Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Barcsi Tagintézményének Szakszolgálati Napjain szó esett arról is, hogy fontos, hogy jól neveljük a gyermekeket, elengedhetetlen a szeretet, azonban nem szabad uralkodni a kicsiken. A szakemberek kitértek arra is, hogy amennyiben bármilyen problémát tapasztalnak a kicsiknél, fontos, hogy minél hamarabb keressék fel a szülők a szakembereket, hiszen az időben kiszűrt esetek korrigálhatók. A témával kapcsolatban a Dráva Hullám vasárnapi Kopogtatójában hallhatnak majd egy beszélgetést a 102.7-en, hátfőn pedig a Barcsi Krónikában láthatnak egy összeállítást a Szakszolgálati Napokról. 

2023. április 21.

http://www.barcsihirek.hu/hirek/helyi-hirek/csalad-volt-szakszolgalati-napok-kozponti-temaja

 

 


 Szakszolgálati Napok kezdődnek Barcson

barcs szakszolgalati napok

A hagyományokhoz híven idén is megrendezi a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Barcsi Tagintézménye a Szakszolgálati Napokat.

Egy hétre megnyitja kapuit a barcsi szakszolgálat, hogy betekinthessünk az ott folyó munkába és különféle programokkal is kedveskednek az érdeklődő közönségnek. Nyílt órákkal és délutáni előadásokkal várnak minden érdeklődőt a szakszolgálat munkatársai hétfőtől, azaz április 17-től 21-ig. A Szakszolgálati Napokon természetesen segítséget is nyújtanak a szakemberek azoknak a szülőknek, akiknek valamilyen kérdésük merülne fel gyermekük nevelése, fejlődése kapcsán. 

2023. április 14.

http://www.barcsihirek.hu/hirek/helyi-hirek/szakszolgalati-napok-kezdodnek-barcson

 

 


Fura szokásai vannak a gyereknek – érdemes szakembert felkeresni

barcs evelin 2Az egyéniség, az egyéni sajátosság, a különcség nem mindig személyiségjegy, van amikor a normáltól, a megszokottól való eltérés valami problémára utal. Érdemes ezért a szülőknek már kisgyemekkorban szakemberhez fordulni tanácsért. Többek között erről is szólt a vasárnapi Kopogtató.

A DrávaHullám vendége Békefi Evelin, a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat egyik barcsi pszichológusa volt, aki elmondta, hogy sok esetben azért nem kérik a gyermekek kivizsgálását a szülők, mert ők maguk is félnek a diagnózistól. Bizony, az eredmény feldolgozása, ha az pozitív, és problémát tár fel, nem egyszerű. Viszont az érintettek kaphatnak segítséget a pedagógiai szakszolgálatok pszichológusaitól. A szülők, testvérek, családtagok egyaránt, hogy kinek milyen problémát jelent a diagnózis és kezelése, abban tudnak segíteni. Kell is, hisz pl. az autizmus sprektum zavarral, vagy az ADHD, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő gyermek nevelése nagy hatással lesz a család életére, az eddigi életüket teljesen felborítja, illetve a megszokott, normál menettől teljesen eltérőt igényel, ezért ez sok esetben megviseli a családtagokat. Olyan ez, mint egy gyászfolyamat, ugyanis itt is el kell búcsúzni az egészséges, normál életviteltől. Ebben kérhetnek és kaphatnak segítséget a családtagok.
Az együttműködés nem kényszer hanem lehetőség. A cél, hogy ne essenek kétségbe, tudatosuljon bennünk, hogy nincsnenk egyedül, kaphatnak segítséget, és minden jól fog alakulni. A fejlesztések szinte midnen esetben a családtagokat is érintik. A vasárnapi Kopogtatót kedden 18 órától ismételjük.

2023. április 03.

http://www.barcsihirek.hu/hirek/helyi-hirek/fura-szokasai-vannak-gyereknek-erdemes-szakembert-felkeresni


Április 2. az autizmus világnapja

barcs evelinÁprilis 2. az autizmus világnapja, és a vasárnapi Kopogtató is ezzel a témával foglalkozik. Vendégünk Békefi Evelin pszichológus. A Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat barcsi szakemberét kérdezzük a kezdeti tünetekről, a diagnózis fogadtatásáról, a szülői együttműködésről és a fejlődési lehetőségekről.

Az autizmus 67 millió embert érint a világban, 60 ezret hazánkban. 2009-re, 2010-re megduplázódott a hazai ellátottak száma. Békefi Evelin szerint ez köszönhető annak is, hogy erősebb az elfogadás a betegséggel szemben, és a szülők is bátrabban fordulnak szakemberhez, a legkisebb gyanú esetén is. Azt is megtudtuk előzetesen, hogy minden területen nő az ellátottak száma. Részletek vasárnap 11 órától itt, a 102.7, a Kopogtatóban.

2023. április 01.

http://www.barcsihirek.hu/hirek/helyi-hirek/aprilis-2-az-autizmus-vilagnapja


Álmodtam egy családot - rajzpályázat kicsiknek

barcs álmodtamÚjabb alkotótevékenység során mondhatnak véleményt fiatalok, illetve fogalmazhatják meg véleményüket, beszélhetnek akár problémáikról. Igaz jelképesen, képekben.

Rajzpályázatot hirdet a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Barcsi Tagintézménye az 5-14 éves kor közötti gyerekek számára, akik bármilyen rajzos, festészeti eljárást alkalmazhatnak, csupán az A4 méret kikötés. A téma viszont nagyon beszédes alkotásokat szülhet, ugyanis ezúttal a felhívás az „Együtt a család” nevet kapta. A pályázati munkákat március 31-ig várják, hisz ezek az idei szakszolgálati napokra készülnek, melynek kertében kiállításon nézhetők meg az alkotások.

2023. március 11.

http://www.barcsihirek.hu/hirek/helyi-hirek/almodtam-egy-csaladot-rajzpalyazat-kicsiknek


Sok a szorongásos gyermek

A barcsi járásból 115 gyermekkel foglalkoznak a szakszolgálat pszichológusai. Óvodás, kisiskolás és középiskolás is van köztük.
 

barcs szorongásRudán Bernadett, a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Barcsi tagintézményvezetője beszélt arról a szerkesztőség vendégeként, hogy kiskamasz, serdülő, középiskolás egyaránt küzd problémával térségünkben. Van, akinél a szülők válása, vagy más okból keletkező feszültségek okoznak gondot, van, akinek testi fejlődése, vagy a másság és elfogadás, de néha még a beszédkészség, vagy a téves önkép is komoly veszélyforrás. A szorongásos, problémás gyermekek sérülései, nehézségei 98% a szülőktől erednek. Épp ezért a terápia minden esetben a szülőkkel kezdődik és velük is zárul.
Az interjú során elhangzott, azért nagyon fontos ezekkel foglalkozni, mert már gyermekkorban jelentkezhetnek fizikai tünetek, betegségek, a folyamatos stressz következtében immungyengeség, fogékonyság a megbetegedésre. Ha a szorongás rosszabbra fordul, akár pánikbetegség is kialakulhat, arról nem is beszélve, hogy a rögzült mintáknak “hála” az az ember, aki gyerekkorában folyamatos szorongásban élt, felnőttként is hajlamos lesz ezzel a problémával küzdeni.

2023. február 15.

http://www.barcsihirek.hu/hirek/helyi-hirek/sok-szorongasos-gyermek

 

 


Egyre több a szociálisan éretlen gyerek a térségben

A vasárnapi Kopogtatóban hangzott el, hogy egyre több óvodás gyermek szorul fejlesztésre, egyre több a szociálisan éretlen gyermek a térségben. Az összes járási óvodába kimennek a Pedagógia Szakszolgálat munkatársai.
 

barcs szorongásRudán Bernadett, a Somogy Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Barcsi Tagintézményének vezetője a Dráva Hullám vendégeként elmondta, hogy sok hátrányos helyzetű gyermek él a térségben, ez teljesítményükben is meglátszik, épp ezért a korai fejlesztések és az óvodai fejlesztésben részesülők száma is nő. Azonban nem csak a hátrányos helyzetben élő családok gyermekei okoznak fejtörést a pedagógusoknak. Harapó, csípő, rugdosó, hajhúzó óvodások példái annak, hogy sok esetben a gyermek neveli a szülőt. A gyerekek a családban nem kaptak egyértelmű utalás arra, mit szabad és mit nem, mert a szülők féltek, hogy ez büntetés és korlátok közé szorítják a csemetéiket. A szociális éretlenség, a figyelem és koncentráció hiánya, a mese és közös játék hiánya egyre gyakrabban jelentkezik térségünkben.
Rudán Bernadett elmondta, hogy négy fejlesztőpedagógus járja a barcsi és a járási óvodákat, minden érintett gyermek bekerült a rendszerbe és hetente 1802 gyermekkel foglalkoznak. A műsor ismétlését kedden 18 órakor hallgathatják meg a Dráva Hullámon (102.7 MHz)

2023. február 06.

http://www.barcsihirek.hu/hirek/helyi-hirek/egyre-tobb-szocialisan-eretlen-gyerek-tersegben

 

Iskolaérettségi vizsgálatok

barcs-iskolaerettsegi.jpg

Megkezdődtek az iskolaérettségi vizsgálatok a Somogy Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Barcsi Tagintézménynél, a Járási Szakértői Bizottságában, melyek azokat a gyermekeket érintik, akiknek szülei kérték, hogy gyermekük bár tankötelezett korú, de maradhasson további 1 évet az óvodában.

Január 1-től 18-ig tölthették fel az érintett szülők kérelmeiket az Oktatási Hivatal oldalára, minden esetben ehhez indoklást is kellett társítani, pedagógiai jellemzést vagy egyéb dokumentumokat. Az iskolaérettséghez megfelelő testi, lelki és szociális érettségre van szükség. Ez utóbbi nagyon fontos, hogy majd az iskolásba lépő gyermek készen álljon az iskolai életre, a tanító elfogadására, képes legyen a fokozatosan kialakuló együttműködésre, a kapcsolatteremtésre felnőttel és gyermektársaival egyaránt. Az iskolaérettségi vizsgálat minden eleme meghatározó, de a játékos gyermek, aki nem tud még 40-45 percig folyamatosan figyelni, nem való még az iskolába. Az iskolaérettségi vizsgálatokat a Barcsi Tagintézményének munkatársai a szakértői bizottság tagjai végzik, akiknek értékelése az iskolaérettség kapcsán döntőnek bizonyul. A döntés ellen a szülőknek már nincs fellebbezési lehetősége. Hatalmas felelősség hogy engedjük e, vagy sem iskolába gyermekeinket, mert ez az egész életükre kihat, iskolai kudarcaik az élet legnagyobb kudarcait jelenthetik, mondta el szerkesztőségünknek Rudán Bernadett, a Somogy Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Barcsi Tagintézményének vezetője. A vele készült teljes interjú a vasárnapi Kopogtatóban hallható, 2023. február 5-én, 11 órától.

2023. február 04.

http://www.barcsihirek.hu/hirek/helyi-hirek/iskolaerettsegi-vizsgalatok

 


Vezetőváltás a Pedagógiai Szakszolgálatnál

Lipicsné Benked Ilona

Augusztus 30-tól Lipicsné Benked Ilona, nyugdíjazása előtti felmentési idejét tölti az év végéig, így megbízott vezetője van a barcsi Pedagógiai Szakszolgálatnak. A vezetői feladatokat az eddigi helyettes, dr. Rigóné Rudán Bernadett látja el.
 

A Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, valamint a tagintézmények vezetői egy szakmai nap alkalmával köszöntek el kollégájuktól. Itt adta át a szervezet által alapított, és évente egy alkalommal odaítélt szakmai díjat, Szigeti Mónika főigazgató asszony Lipicsné Benked Ilonának, aki nyugdíjba vonulása alkalmából elismerő oklevelet vehetett át Stikkel Pétertől is, a Kaposvári Tankerületi Központ igazgatójától.
A Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Barcsi Tagintézményének a 2013-as megalakulása óta tölti be Ilike a vezetői tisztet. Mint megtudtuk a szakember nem szakad el véglegesen munkahelyétől, a következő évben más formában vesz részt az itt folyó feladatellátásban.

2022. szeptember 03.

http://www.barcsihirek.hu/hirek/helyi-hirek/vezetovaltas-pedagogiai-szakszolgalatnal

Please publish modules in offcanvas position.