Gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás és gondozás

15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet 4. § A járási szakértői bizottság feladata bővült a korai fejlesztés területén.

(2a) *  A szakértői bizottság a három évnél fiatalabb gyermek esetében szakértői véleményét a gyermek külön vizsgálata nélkül, a neonatológia, csecsemő és gyermek fül-orr-gégegyógyászat, audiológia, szemész, ortopédia és traumatológia, gyermek- és ifjúságpszichiátria, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, orvosi rehabilitáció csecsemő- és gyermekgyógyászat szakterületen, illetve gyermek-neurológia szakorvos által felállított diagnosztikai vélemény és terápiás javaslat alapján is elkészítheti. ”

Előfordulhat, hogy a kisgyermek fejlődésében az átlagtól valamilyen eltérés tapasztalható.

 Ezek az eltérések a következők lehetnek

  • mozgásproblémák,
  • az értelmi fejlődés elmaradása
  • megkésett beszédfejlődés
  • viselkedészavar
  • hallás-, látásprobléma
  • szobatisztasággal, alvással, táplálkozással kapcsolatos gondok

Mindezen esetekben felmerülhet a korai fejlesztés igénye, mely egy komplex gyógypedagógiai fejlesztés, tanácsadás, a társas, a kommunikációs és nyelvi készségek fejlesztése, a mozgásfejlesztés és a pszichológiai segítségnyújtás.

A korai fejlesztés egyéni fejlesztési terv alapján történik gyógypedagógus segítségével. A foglalkozások egyénileg zajlanak.

Tagintézményünkben a korai fejlesztést gyógypedagógus szakember látja el. Többféle terápiát/módszert alkalmaznak a fejlesztések alkalmával, többségében a tagintézményünk telephelyén barátságos fejlesztőhelyiségeiben, tornatermében.

Ha problémát észlel a szülő vagy a szakember (védőnő, orvos stb.), akkor forduljanak tagintézményünkhöz, ahol kollégáink részletes tájékoztatást nyújtanak.

SOMOGY VÁRMEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT BARCSI TAGINTÉZMÉNYE
Magyarország, Somogy megye, 7570 Barcs, Damjanich u. 2.
Telefon: 82/460-970 | Email: barcsiszakszolgalat@gmail.com
© 2024 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.