Hogyan vehetik igénybe a logopédiai ellátást?

A logopédiai ellátást egyéni foglalkozás, illetve legfeljebb négy gyermekből/tanulóból álló csoportfoglalkozás keretében szervezzük meg az ellátási területünk intézményeiben. A terápia megválasztását a kóroki tényezők, a beszédhibás életkora, a logopédiai kórforma súlyossága, kiterjedése, az esetleges halmozott beszédsérülés, a terápia kezdetének időpontja, a környezet lehetőségének érvényesítése alakítja.

Az ellátás menete:

A logopédus az ellátási körzetébe tartozó gyermekek beszéd- és nyelvi fejlettségének és állapotának felmérésére minden óvodában szűrést végez. Ennek ideje tanév végén, május- júniusban van. A szűrés kiterjed a harmadik és ötödik életévüket betöltött gyermekek beszéd- nyelvi fejlettségének felmérésére.

Szükség esetén a következő tanév elején, szeptemberben további vizsgálatokat végez a kiszűrt gyermekek esetében.

A gyermekek rendszeres fejlesztése a logopédiai vizsgálatokat követően, rendszerint októbertől kezdődik meg. Utazópedagógiai ellátás keretében a logopédus az óvodában, iskolában tartja meg a foglakozásokat.

Fogadó óra keretében kapcsolatot tartunk a szülőkkel, a gyermek pedagógusaival, a gyermeket fogadó, kezelő más szakemberekkel.

A tanév végén történik meg a logopédiai kezelésben részesült gyermekek beszédállapotának minősítése.

 „

                                   

SOMOGY VÁRMEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT SIÓFOKI TAGINTÉZMÉNYE
Magyarország, Somogy megye, 8600 Siófok, Beszédes József sétány 79.
Telefon: 84/310-326 | Email: siofokszemespsz@gmail.com
© 2024 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.