Pszichológia - Barcs

Szakszolgálatunknál a nevelési tanácsadás keretein belül pszichológiai ellátás igénybevételére is van lehetőség. Ezt a szülők kérhetik elsősorban, de a gyermek aktuális intézményének pedagógusa, a szülőkkel egyeztetve is javasolhatja a pszichológus segítségét.

A letölthető nyomtatványok között található a „Nevelési tanácsadás igénylése” (Pszichológiai vélemény iránti kérelem) űrlap, melyet kitöltve, és intézményünkhöz eljuttatva (postai, személyes, email formájában) lehet az ellátást igényelni.

Mikor forduljunk pszichológushoz?

Ha gyermeküknek olyan problémája van, mely az adott életkorban krízist, szomatikus tüneteket, tanulási nehézségeket, magatartási-, viselkedési problémákat, agressziót, visszahúzódást, alvási, étkezési problémákat, társas kapcsolati zavarokat okoz. Nem minden esetben van szükség azonban pszichológus segítségére, van, amikor a türelem, odafigyelés elegendő (pl. gyász, költözés, válás esetén), de általános szabályként elmondható, hogy akkor keressünk fel szakembert, ha a gyermek viselkedése, hangulata, iskolai teljesítménye megváltozik, olyan érzésünk van, mintha kicserélték volna, és ez a változás tartósan – akár hónapokig – fennáll, idővel sem tapasztalható változás, enyhülés. 

A hozzánk fordulók első körben szülői konzultáción vesznek részt, ahol a gyermek aktuális problémája mellett, részletes anamnézist veszünk fel. Előfordul, hogy elegendő egy-két alkalmas szülőkonzultáció (kisebb gyermekeknél legtöbbször így van), ahol az esetleges elakadást sikerül megoldani, így a gyermeknek nem is kell megjelennie. Ha szükség van a gyermekkel is foglalkozni, akkor a diagnosztikai eljárások (tesztek, rajzok, játékok, beszélgetések) után ismét egy, a szülőkkel folytatott megbeszélés következik, visszajelzést adunk a gyermek aktuális állapotáról, itt kerül megbeszélésre a további ellátás szükségessége, terápiába kerülése, esetlegesen más szakemberhez irányítása.

 

 

 

 

Please publish modules in offcanvas position.