Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat


Fiataloknak röviden

Félénkség

Hogy érezzük magunkat a bőrünkben mások, idegenek társaságában, ez mindenki számára nagyon fontos. Ha valaki szorong, akkor azt könnyen észreveszik rajta. Nehezen szólalnak meg, izzadnak, elpirulnak, esetleg még a levegővétel is nehezebben megy. A nyilvánosság előtt alig mernek bármit is tenni, amit lehet nyilvános szereplést elkerülnek az iskolában, baráti körben, vagy a munkahelyen is felnőtt korban.

Beilleszkedés problémák

Vannak emberek, akiknek több időre van szükségük, hogy egy társaságba, közösségbe beilleszkedjenek. Vannak jelentős egyéni különbségek, de a legfontosabb, hogy az ember saját maga hogy érzi. Amennyiben ez nehézséget okoz, akkor érdemes időben segítséget kérni, mert gátolja az iskolai teljesítményt, rontja az önértékelést, később munkahelyi problémákhoz vezetnek.

Szorongás

A szorongás egy normális pszichológiai válasz az emberben, ha stresszhelyzettel találkozik. A fiatalokat is gyakran keríti hatalmába a szorongás, ami egy bizonyos szintig normális, de ha tartósan fennáll, akkor komoly következményei lehetnek.

A szorongás jellemző fizikai tünetei a fejfájás, nyugtalanság, álmatlanság, hasfájás, nyomás a mellkasban és az izmokban, memóriazavarok, időnként a valóság eltorzulása.

Serdülőkori depresszió

A depresszió olyan betegség, ami pszichés és fizikai tüneteket okoz, és bárkit érinthet, beleértve a tizenéveseket is. Sajnos nagyon magas a fiatalkori aránya a depressziónak, a rosszkedvnek és egyéb hangulati ingadozásoknak. A pontos dianózis nagyon fontos és a mielőbbi segítség, mert később súlyos következményei lehetnek.

Következménye lehet a gyenge teljesítmény az iskolában, majd a munkahelyen, esetleg a kívánt karriert el sem éri. Problémákat okozhat az emberi kapcsolatokban valamint fokozott a hajlam káros szerek használatra, a kockázatos és veszélyes szexuális viselkedésre. A fizikális betegségek kockázata is lényegesen magasabb, az öngyilkosság kockázata is fokozottabb.

Ha a fentiek közül valamiben magadra ismertél, akkor keress fel bennünket bátran az elérhetőségeinken és segítünk a problémák megoldásában. Évente több ezren jelentkeznek nálunk, fordulj hozzánk bizalommal!