Fonyódi Tagintézmény


Szakmai műhelymunka Lengyeltótiban

„Katatok, kacagok!” - Finommotorika fejlesztés

2019.04.09-én szakmai műhelymunkát tartottunk az SMPSZ Fonyódi tagintézményében, Lengyeltótiban. A Lengyeltóti Kincsem Óvoda nagycsoportos gyermekei segítségével élő bemutató órát szerveztünk a finommotorika fejlesztés jegyében. Nyolc fő nagycsoportos óvodás gyermek próbálhatta ki a játékos feladatokat, amelyeket a Balaton témakörére építettünk. Tettük mindezt azért, mert rendelkeznek előzetes ismerettel, hiszen minden évben kirándulnak a tóhoz, megfigyelik környezetét, élővilágát.

Lengyeltóti

A feladatokat úgy állítottuk össze, hogy igazodjanak életkori sajátosságaikhoz, képességeikhez, megfeleljenek érdeklődési körüknek. Igyekeztünk sikerélményt biztosítani számukra. 

Lengyeltóti

Két foglalkozást tartottunk. Az elsőn nagymozgásokkal körbejárták  a Balaton padlóra rajzolt térképét, majd a gyékény buzogányát alkották meg szivacsból. A Balatonon közlekedő hajókat (komp, katamarán) tenyérrel megfestették, később vitorláshajók körvonalát alkották meg száraztésztából.

A második alkalommal horgászarta hívtuk őket. Bemutattuk a balatoni halakat, célba dobtunk velük merítőhálóba, mondókára bemelegítettük felső végtagjainkat, ujjtorna után „mini-Balatont” csipeszeltünk körbe, majd zoknigilisztákat alkottunk a játékos befejezéshez. Köveket válogattunk termények közül, majd halacska körvonalát raktuk ki belőle. A nagyobb mozgásoktól haladtunk a finomabb mozdulatokat igénylő mozgásokig. A gyermekek élvezték a foglalkozást, elmondták, hogy legközelebb is szívesen részt vesznek. 

A bemutató óra után az elméleti háttérrel folytattuk. a részt vevő tanítók elmondták véleményüket a látottakról, megfogalmazták gondolataikat a témáról.