Nagyatádi Tagintézmény


A Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nagyatádi Tagintézményének képviseletében Bakos Szilvia tanácsadó szakpszichológus harmadik alkalommal szervezett szülők részére mentálhigiénés támogatást. A tervezett programra 11 fő jelentkezett és vett részt. Erre az alkalomra egy édesapa is érkezett az édesanyákon kívül, amely színesítette a tréning színvonalát. Az első blokkban rövid bemutatkozást követően a tagok megismerkedhettek a program céljával és főbb témáival. A második blokk önismereti jellegű gyakorlatokat tartalmazott.

Nagyatád

Egy önismereti teszt segítségével azonosítaniuk kellett, hogy általában hogy érzik magukat, és melyik figurára szeretnének hasonlítani, mi szükséges ehhez, hogy ezt az állapotot elérjék. A legtöbb kiválasztott figura szülői szerepükkel volt kapcsolatos. Ez után kártyákból választhattak saját magukról kialakított képükre, amely az anyaságra/apaságra vonatkozott, vagyis, hogyan látják önmagukat szülői szerepben, egy másik kártyát pedig arra kellett választaniuk, hogy- hogy látják környezetük őket anya és apa szerepben. A résztvevők nagyon nyíltan, őszintén, mindenki saját egyéniségének megfelelően osztotta meg a tagokkal a kártyákról alkotott véleményüket és asszociációjukat, reflektálva önmagukra. Felmerült a hagyományos- és a felcserélődött férfi- női szerepek problémaköre, a mai világ okozta nehézségek, a nevelési- és párkapcsolati problémák.

Nagyatád

Ezt követően előadást hallhattak a család „megszületéséről”, annak örömeiről és kihívásairól, a normatív krízisekről, továbbá a szülői típusokról. A negyedik blokkban mentálhigiénés gyakorlatokat próbálhattak ki saját élmény szinten, melyet a mindennapok során tudnak alkalmazni stressz oldás, kikapcsolódás és lelki egészségük megőrzése céljából. A program visszajelzésében a legtöbben megfogalmazták, hogy a legnagyobb probléma, hogy nincs a szülőknek én idejük, de ennek „megszervezésében, megtalálásában” is segítséget kaptak. A tréning a tervezetnek megfelelően alakult, a csoporttagok jelezték igényüket a folytatásra. (A programot Bakos Szilvia tanácsadó szakpszichológus tartotta.)

Nagyatád