Barcsi Tagintézmény


Játszóház Barcs

Játszóház a SMPSZ Barcsi Szakszolgálatnál

2016. április 8-án játszóházat szerveztünk a barcsi óvodák középső csoportos gyermekei részére, azzal a céllal, hogy a prevenciós jellegű tavaszi szűrővizsgálatok során kiszűrt gyermekek foglalkozásokon való alkalmazkodását megkönnyítsük. 

Négy óvodából 67 gyermek vett részt a programon, ahol előzetes ismereteket, tapasztalatokat szerezhettek a gyógytestnevelés, logopédia, nevelési tanácsadás foglalkozásainak területeiről, a szakértői bizottság vizsgálati feladatairól, valamint megismerkedhettek a Szakszolgálat pedagógusaival. 

Körforgásos rendszerben, négy állomáson keresztül különböző mozgás- és figyelemfejlesztő feladatokon, kreatív tevékenységeken keresztül próbálhatták ki magukat.  

Remek hangulatot teremtettek az akadálypályákon végzett gyakorlatsorok, ahol a mozgáskoordináció, találékonyság és az együttműködési készség kapott hangsúlyt. Szélforgó és könyvjelző készítése során megmutatkozott kreativitásuk, készügyességük. A játékos előkészítő beszédgyakorlatokkal ízelítőt kaptak a logopédiai foglalkozások hangulatából. A hang-kép egyeztetés, memória játék, tojás keresés során az akusztikus és vizuális figyelem, valamint a gondolkodási funkciók kerültek előtérbe. 

A gyermekek sok élménnyel gazdagodtak, jól érezték magukat. A saját maguk által készített alkotásaik mellé jutalom oklevelet is vihettek haza.

Az idén a barcsi óvodásokkal kezdtük el a programot, de jövőre szeretnénk kibővíteni a vidéki óvodákra is.