Tabi Tagintézmény


Családpedagógia alapjai képzés és gyakorlóprogram Tab 2015 október

Az SMPSZ Tabi Tagintézményéből 4 gyógypedagógus - Bakonyi Beáta, Domjánné Sztanó Tímea, Varga Szilvia, Veinper Edit - jelentkezett a „Családpedagógia alapjai” továbbképzésre, mely önköltséges. A blended típusú továbbképzés konzultációs napja október 29-én volt, a vizsgára 2015. december 11-én kerül sor. A megszerzett tudásukat jól fogják tudni hasznosítani a mindennapi munkájuk során.

Családpedagógia alapjai c. továbbképzés célja: A mai világban a család szerepe, funkcionalitása jelentősen megváltozott. A családok rendszere nagymértékben befolyásolják az intézményi nevelés, tanulás-tanítás és különböző integrációs folyamatok végbemenetelét. A családpedagógia mára már új és alternatív módszertanokat igényel annak érdekében, hogy a szülőket minél szélesebb körben bevonjuk a nevelés folyamatában. A program részletesen foglalkozik mindazon családi rendszerekkel, amelyek a különböző szakmai kutatások alapján fontos mérföldkövei lehetnek a családpedagógiának. (hátrányos helyzetű családok, romacsaládok, képzetlen szülők, periférikus-lokális családi viszonyok stb…)

Két kiképzett kollégánk - Bakonyi Beáta és Tabi Gabriella - elindította tanulási problémával küzdő kisiskolás gyermekek számára a B. Sindelar - Zsoldos Márta által kidolgozott, részképesség fejlesztésére szolgáló gyakorlóprogramot. A Tabi Takáts Gyula Általános Iskola és AMI- ban tanuló 2. 3. .4. osztályos gyermekek szüleinek tájékoztatása után az érdeklődő családok kiválasztása megtörtént. A vizsgálóeljárás keretében 15 tanuló képességfelmérésére került sor. Az őszi szünet előtt a terápiák elindultak az érintett tanulók és szüleik számára.