Barcsi Tagintézmény


állatasszisztált terápia

2016. október 14-én részt vettünk Szekszárdon a Csiga-Biga Alapítvány által rendezett állatasszisztált terápia témában rendezett konferencián. Az egész napos rendezvény bepillantást nyújtott a téma elméleti hátterébe, melynek keretén belül dr. Topál József etológus, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének tudományos tanácsadója, az összehasonlító Viselkedéskutató csoport vezetője, az MTA doktora, a MATESZE elnöke előadást tartott az állatterápia szerepéről, hatásairól az autisztikus tüneteken kezelésében. Részletesen ismertette a témában eddig lefolytatott kutatásokat, azok eredményeit.

A nap további részében hallhattunk még a terápiás állatokra vonatkozó szigorú vizsgakövetelményekről és egészségügyi előírásokról, az állatok kiválasztásának szempontjairól, a személyi-, és tárgyi feltételekről, valamint a képzési lehetőségekről. Az ebédszünetben és azt követően alkalmunk nyílt sok terápiás kutyával személyesen is találkozni, megismerkedni, jótékony hatásukat a saját bőrünkön érezni. A délután folyamán bepillantást nyerhettünk a kutyával kísért idegen nyelv-oktatásba, múzeumpedagógiai programba, óvodai/általános iskolai programba, és a fejlesztő pedagógiában történő alkalmazásukba. Ízelítőt kaptunk egy pedagógiai ötlettárból, melyben összegyűjtötték az eddigi terápiák során használt feladattípusokat.

Láthattuk azt is, hogy ezek az állatok nem csak gyermekeknek, hanem akár nekünk, felnőtteknek is hasznos segítséget nyújthatnak például egy csapatépítő tréningen való részvételükkel. Jó tudni ezekről a lehetőségekről, hiszen a hozzánk kerülő gyermekek/tanulók részére így bátran ajánlhatjuk, - a helyi lehetőségektől függően - ezen terápia igénybe vételét.